Mama nu obisnuia sa se joace cu noi, singurele momente in care interactionam mai mult fiind cele in care ne controla temele sau ne tinea morala, asa ca astazi, mama fiind la randul meu, incerc din rasputeri sa nu fac si eu aceeasi greseala cu copiii mei. E drept nu-mi iese intotdeauna asa cum as vrea, dar incerc sa imi rezerv in fiecare zi cel putin o ora pentru o activitate impreuna cu copiii.
E drept eu am avantajul de a-mi organiza timpul in asa fel incat sa pot petrece cat mai mult timp cu ei. Dar cu siguranta puteti face ceva impreuna in timp ce tocati morcovul pentru ciorba sau sortati rufele pentru spalat! Sau puteti renunta la o cafea bauta in liniste si faceti ceva impreuna in timp ce va beti cafeaua.
Indiferent ce activitate veti desfasura nu uitati niciodata sa le spuneti copiilor cat de mult ii iubiti!
1. Cititi impeuna o poveste, nu neaparat seara, o puteti face in orice moment al zilei. Nu va suparati daca va vor intrerupe de n ori sa va puna intrebari sau sa isi faca propriul scenariu, ascultati-i cu rabdare si incurajati-le intiativa!
2. Umariti impreuna cu copilul desenul lui preferat, comentati pe marginea acestuia, intrebati-l cine e X si cine e Y, spuneti-i parerea voastra despre personaje, intrebati-l ce crede el despre acestea. Nu e musai sa fie un desen, poate fi o emisiune, eu de pilda impreuna cu Stefan urmaresc emisiunile despre animale de pe Digi Animal World si povestim despre ele. Cu Alexandra urmaresc emisiunea "Schimb de mame", nu va grabiti sa dati cu pietre, nici nu va puteti imagina cat poate fi de educativa daca o veti urmari impreuna. Copilul va avea ocazia sa faca cumparatie, va sti ca nu toate familiile sunt la fel, va intelege ca nu toate mamele au acelasi comportament fata de copiii lor, veti trage impreuna invataminte din aceasta emisiune.Dar am urmarit si Junior Chef, si Master Chef si Visuri la Cheie, mai nou ne uitam impreuna la stiri.
3. Faceti impreuna o prajitura, un tort, curatati cartofi, ciuperci, orice! Da, vor strica un cartof, un ou, o ciuperca, nu ii criticati, laudati-i si nu uitati sa le multumiti si sa le spuneti cat de mult a insemnat pentru voi acest ajutor, astfel vor invata sa aiba incredere in ei. In timpul activitatii intrebati-i cum a fost la gradinita, la scoala, ce le-a placut, ce nu le-a placut, ce le-ar fi placut.
4. Jucati un joc: Nu te supara frate, Cararea pierduta, sah, X si 0, spanzuratoarea, painicile, razboi, orice! Ce aveti de castigat in afara timpului petrecut impreuna? Sa va dau exemplul nostru, jucand razboi copiii au invatat care e numarul mai mic, care e numarul mai mare, care este egal, jucand sah au invatat concentrarea si rabdarea, jucand spanzuratoarea au invatat literele, jucand cararea pierduta au invatat sa numere si lista ar putea continua.
5. Faceti ceva impreuna, chiar daca nu aveti voi imaginatie, pe pinterest gasiti o multime de idei de activitati pentru copii, unele din ele foarte usoare si foarte interesante totodata. Vor fi foarte mandri de produsul finit stiind ca e rezultatul muncii lor. Alegeti activitati usoare adecvate varstei copilului pe care sa fiti siguri ca le vor putea duce la bun sfarsit fara sa ii ajutati prea mult.
6. Pictati sau desenati ceva impreuna. Chiar daca Dumnezeu nu ne-a inzestrat pe toti cu talent important este sa ne straduim atat cat putem. Pictati cu paiul, cu furculita, cu vata, cu ata, cu degetele vor rezulta adevarate opere de arta! In tot acest timp discutati despre culori, daca copilul este mai mic e o buna oocazie sa invete culorile, daca e mai marisor il puteti invata denumirile culorilor in engleza, sau care sunt culorile calde, care sunt cele reci, cum combinam culorile, invatam impreuna culorile curcubeului, etc
7. Iesiti impreuna la o pizza, un suc o prajitura, lasati-i pe ei sa aleaga locul in care vor sta la masa, ce fel de pizza vor manca, de care suc, ce fel de prajitura. Chiar daca tu esti convinsa ca acea pizza nu-i va fi tocmai pe plac nu il dezamagi, lasa-l sa aleaga si sa invete sa isi asume greselile. Ia pentru tine pizza lui preferata si daca nu-i va placea ce si-a ales intreaba-l daca vrea sa faceti schimb.
8. Mergeti impreuna la un spectacol, un concert, la teatrul de papusi, intr-un parc de distractii, la gradina botanica, gradina zoologica, dar nu uita sa fiii si tu copil, uita pentru o clipa de toate greutatile si transpune-te in lumea lui, nici nu ai idee cat de bine iti va prinde!
9. Jucati-va impreuna, un joc de rol, chiar daca va trebui sa te prostesti putin nu ezita sa o faci, nu uita ca ai fost si tu copil! Alexandrei ii place foarte mult sa ne jucam de-a scoala, ea intotdeauna este doamna iar eu si Stefan suntem elevii, iar lui Stefan ii place sa ne jucam de-a mama, tata si copilul, el fiind intotdeauna tatal si intotdeauna se urca pe cal si pleaca la serviciu, serviciul fiind bancul de scule.
10. Luati masa in familie, daca nu se poate zilnic faceti asta macar in weekend. Pregatiti totul impreuna, lasati-i pe ei sa aseze farfurile, tacamurile, servetelele. Dupa ce mananca incurajatii sa stranga masa si sa mature firimiturile, daca sunt mai marisori ii puteti lasa chiar sa spele vasele.
Totul e o joaca insa copiii vor invata jucandu-se o multime de lucuri, vor deveni adulti mai responsabili, vor avea mai multa incredere in fortele proprii, vor avea initiativa.
Bravo, Vio!!
RăspundețiȘtergereFrumos articol.
RăspundețiȘtergereNoi avem 3 copii cu care ne jucam cel putin o jumatate de ora in fiecare seara.
Poate vrei sa te inspiri din ceia ce facem noi.
http://www.copiicreativi.com/activitati-cu-…i-de-sub-2-ani/
Distractie placuta !!!!!!